Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Contract

Huurprijzen

Servicekosten en nutsvoorzieningen

Onderhoudsgebreken

Category: Defects

Er wordt een verschil gemaakt tussen klein, dagelijks onderhoud en groot onderhoud.

Klein, dagelijks onderhoud: Dit is onderhoud dat een huurder zelf dient op te lossen, zoals het olien van scharnieren, gootsteen ontstoppen en herstel van kleine gebreken zoals plekjes op de muur verven of het vervangen van lampen in je eigen woonruimte.

Groot onderhoud: dit is onderhoud dat de verhuurder dient op te lossen, zoals vloer- en/of muurschade bij waterlekkages, kapotte ramen en kozijnen, schilderwerk buiten, … Dit mag verhuurder je ook niet in rekening brengen.

Voor een volledige lijst van herstellen, zie ook de website van de rijksoverheid hierover.

Category: Defects

Als je een gebrek ervaart, meldt je dit zo snel mogelijk bij je verhuurder. Deze dient dit te beoordelen en te repareren als het onder groot onderhoud valt. Een gebrek melden kun je doen via telefoon, maar belangrijk is ook dat je dit schriftelijk doet, zodat je bewijs hebt van de melding.

Indien verhuurder het gebrek niet (tijdig) herstelt, kun je bij de huurcommissie een procedure indienen voor huurverlaging. Hiermee betaal je minder huur voor de periode dat het gebrek niet is opgelost. Dit dient als ‘drijfveer’ om verhuurder aan het werk te zetten. Aan deze procedure zitten wel allerlei regels verbonden hoe je de gebreken kenbaar dient te maken. Het Huurteam kan je hierbij ondersteunen, dus wacht niet te lang.

Category: Defects

Een renovatie van de woning kan gevolgen hebben voor jouw huurcontract, huurprijs en servicekosten. Renovatie is een van de reden om een huurovereenkomst te beëindigen, maar er zijn wel richtlijnen waar verhuurder zich aan moet houden. De verhuurder moet kunnen aantonen dat de renovatie noodzakelijk is (denk bijvoorbeeld aan zeer slechte fundering). Als het om een complex gaat, moet de verhuurder aantonen dat 70% van de bewoners wil verhuizen en akkoord is met de plannen of anders moet de verhuurder toestemming aan de rechter vragen voor de renovatie. Als de verhuurder alleen wil opknappen en de huur wil verhogen dan is dat geen reden om op te zeggen!

Daarnaast dient een huurder toestemming te geven voor een renovatie. Verhuurder mag niet zomaar nieuwe vloeren, kozijnen, groter badkamers enzovoort plaatsen om je huur te verhogen. Neem zeker contact met ons op als dit wel het geval is.

Borg en andere kosten

Overige vragen